Hvad er flexleasing?
Flexleasing er hvor du ikke betaler registreringsafgift på en bil med det samme, men i stedet betaler den i små rater i de måneder leasingkontrakten løber i.
Der findes tre forskellige afgiftssatser, hvilke rate den specifikke bil skal takseres efter er afhængig af bilens alder.
Hvis bilen er imellem 0-3 måneder er satsen 2%, hvis bilen er mellem 3-36 måneder så er satsen 1%, og hvis bilen er over 36 måneder så er satsen 0,5%.
Et lovforslag i registreringsafgiftsloven L64 der blev vedtaget den 18. December 2008, gjorde flexleasing muligt.
Flexleasing er typisk anvendt til bil over 300.000 kr. og der kan være store økonomiske besparelser ved at bruge flexleasing til at få din drømmebil.
Flexleasing afgiftsatser
Flexleasing afgiftsatserne er afhængig af bilens alder og nedenstående kan du se opdelingen af taksering af afgiftsatserne.
- Er bilen over 36 mdr. beregnes ca. 0,5% plus moms pr. måned.
- Er bilen 3-36 mdr. gammel beregnes ca. 1% plus moms pr. måned.
- Er bilen 0-3 mdr. gammel beregnes ca. 2% plus moms pr. måned.
Flexleasing privat
Flexleasing til privat er specielt anvendt til biler der koster over 300.000 kr. med fuld registreringsafgift.
Dette skyldes at flexleasing i de fleste tilfælde er den billigste måde, at få en bil til over 300.000 kr. til rådighed.
Med flexleasing slipper leasingtager for, at betale den fulde registreringsafgift, og dermed har bilen et langt mindre værditab i perioden.
Men hvis det ønskes, at have den samme bil i mere end 3-4 år, så er det i nogle tilfælde billigere, at købe bilen selv fremfor at lease den.
Flexleasing erhverv
Flexleasing er anvendt af virksomheder til, at anskaffe firmabiler til deres medarbejdere.
Ved flexleasing til erhverv er alle leasingydelserne fuldt fradragsberettiget. Hvis bilen bliver brugt til privatbrug, så skal personen der benytter bilen privat beskattes af fri firmabil.
Hvis bilen skal bruges privat af en medarbejder, og ikke medarbejderen ikke ønsker, at blive beskattet af fri bil, kan en splitleasing ordning være ideel.
Med splitleasing deles leasingkontrakten op i to dele en til privat og en til erhverv. Hver eneste måned bliver regningen til leasingbilen fordelt ud fra en procentvis fordeling af, hvor meget bilen har kørt privat og hvor meget den har kørt i erhvervsmæssig sammenhæng.
Med en flexleasing splitleasing ordning slipper du dermed for, at blive beskattet af fri firmabil jf. SKM2001.255.LR, hvilket er et dokument fra SKAT om splitleasing ikke er omfattet af ligningslovens § 16, stk. 4, om beskatning af fri firmabil.
Flexleasing er udarbejdet på en finansiel leasingkontrakt
Alle biler med flexleasing er udarbejdet på en finansiel leasingkontrakt, hvilke minder mest af alt om at eje bilen selv.
I hele leasingperioden er det leasingselskabet der har ejendomsretten over bilen, og leasingtager får brugsretten i leasingperioden ved at betale den månedlige ydelse.
Helt lav praksis betyder det at leasingselskabet ejer bilen og leasingtager får lov til at få råderet over bilen i leasingperioden.
En finansiel leasingkontrakt indeholder månedlige leasingydelser, og en evt. ekstraordinær ydelse (engangsbetaling).
Med en finansiel leasingkontrakt står leasingtager selv for alle udgifter der må være til reparationer, service tjek, dækskifte, periodisk bilsyn og så videre.
Dog er det muligt ved nogle leasingselskaber, at få alle disse udgifter inkluderet i leasingkontrakten, for et ekstra månedlig tillæg i leasingydelsen.
Når leasing perioden er slut, skal leasingtager sælge bilen til en 3.part til den angivet restværdi der er i leasingkontrakten.
Beskatningsgrundlag af fri bil – Kun relevant for firmabiler
Beskatningsgrundlaget er vidt forskellig fra bil til bil og beregnes først og fremmest ud fra bilens alder.
- Er bilen indregistreret for under tre år siden, så bliver beskatningen beregnet ud fra nyprisen og ekstraudstyr.
- Er bilen indregistreret for over tre år siden, så bliver beskatningen beregnet ud fra handelsværdi. Ved beskatning af fri bil efter 3 år, bliver beskatningsgrundlaget typisk en del lavere, da der sker meget fra nyprisen til handelsprisen på 3 år.
Hvis bilen er mindre end 160.000 kr. værd, så vil beskatningsgrundlaget være fastsat, som hvis bilen havde været 160.000 kr. værd – Dette skyldes at der er lavet et minimumsgrundlag, som ligger på 160.000 kr.
Der findes to beskatningsprocenter, hvilke er henholdsvis 25% og 20%.
Er værdien er bilen fastsat til mindre end eller lig med 300.000 kr. så vil beskatningsprocenten være 25% af bilens værdi.
Hvis værdien af bilen er fastsat til mere end 300.000kr. så vil der være en beskatningsprocent på de 25% for de første 300.000 kr. og derefter 20% på den resterende værdi.
Yderlige skal du også betale et miljøtillæg ved leasing af fri bil. Miljøtillæg er lig med 150% af den årlige grønne ejer afgift.
Hvad er restværdi?
Restværdi er det beløb bilen skal sælges til når leasingperioden er slut.
Leasingtager skal som udgangspunkt selv stå for at sælge bilen til en 3. part, til den restværdi der står i leasingkontrakten.
Det er dermed vigtigt, at restværdien er realistisk og afspejler bilens reelle værdi, og er nedskrevet realistisk i leasingperioden.
Bilen kan nemt sælges til udlandet, da bilen er uden afgift.
Hvis restværdien ikke er realistisk, og bilen er mindre værd når leasingperioden er slut, så skal leasingtager selv hæfte for difference på den reelle salgspris og restværdi.
Men hvis bilen er mere værd end den angivet restværdi, så får leasingtager tvært imod nogle penge tilbage når bilen bliver solgt.
Flexleasing af egen bil
Ønsker du flexleasing af egen bil?
Dette kan sagtens lade sig gøre, men der er nogle forhold, der skal være på plads før det kan blive aktuelt.
Først og fremmest må du ikke selv stå som ejer af bilen i leasingperioden, det er leasingselskabet der havde ejendomsretten over bilen i hele leasingperioden.
Hvis du har købt en bil, som du ønsker at flexlease, så skal bilen sælges til leasingselskabet, og derefter skal der oprettes en leasingkontrakt på bilen – Dette koncept kaldes i leasingbranchen for ”Sale and Lease back”.
Fordele og ulemper flexleasing
Fordele flexleasing
- Mindre kapitalbinding
- Lavere månedlige ydelse
- Billigere forsikring pga. bilen kun skal forsikres for bilens værdi uden registreringsafgift.
- Værditabet er mindre end på en bil med registreringsafgift
- Større køberklientel pga. salg uden registreringsafgift.
- Flexleasing er fordelagtig til sommer/vinter bil
Ulemper flexleasing
- Du skal henvise en køber til bilen efter endt leasing
- Hvis restværdien ikke er realistisk så risikere leasingtager en efterregning
- Leasingselskabet skal tjene penge på, at flexlease en bilen