Fordele og ulemper ved leasing af bil

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på leasing fra forskellige leasingselskaber

Fordele og ulemper ved leasing af bil

Når du skal havde en ny bil, vil du skulle træffe et valg mellem køb eller leasing af bil. Der er både fordele og ulemper ved leasing af bil, og i bund og grund afhænger det bedste valg af dit personlige brug og behov – og selvfølgelig også prisen.

Foretrækker du at havde styr på udgifterne til bilen, og kender du dit kørselsbehov, så er leasing muligvis noget for dig. Ønsker du til gengæld større fleksibilitet med hensyn til hvor langtid du skal beholde bilen, og er dit kørselsbehov uforudsigeligt, så er køb af bil på traditionel-vis måske det bedste. I denne artikel tager vi udgangspunkt i operationel leasing.

Fordele ved leasing

Hvis du leaser en bil vil du opleve en række økonomiske fordele, du ikke for hvis du køber en bil på traditionel-vis. For det første får leasingselskaberne typisk nogle gode rabatter på deres biler, idet leasingselskaberne indkøber en del biler. Dette kommer ofte leasingtager til gode, da leasingselskaberne kan sænke leasingpriserne, så de er attraktive i forhold til køb af bil.

Med leasing skal du heller ikke tænke på værditabet på bilen, imens du har haft den til rådighed. Et værditab på bilen er som regel den største udgift som bilejer, og værditabets størrelse afhænger af mange forskellige faktorer, såsom; nye modeller, konkurrerende bilmærker, mv. Ved leasing af bil er der ingen bekymring til værditab, leasingtager skal blot aflevere bilen tilbage til leasingselskabet efter når leasingperioden er slut.

Ikke nok med at du ikke skal låne penge i banken til en bil, så er startbetalingen også langt mindre ved leasing. Ved bil køb på traditionel-vis med bank finansiering, er engangsydelsen typisk på omkring 20% af bilens pris, hvorimod engangsbetalingen ved leasing kun er på omkring 5-10% for en leaset bil.

De fleste fordele ved leasing er økonomiske, men for mange er det attraktive ved leasing, at du kører rundt i en ny bil. Leasingkontrakter er typisk på 12-36 måneder, hvorved du nemt kan udskifte bilen til en ny model.

Ulemper ved leasing

På trods af en række attraktive fordele, så kan vi ikke komme uden om, at der også er nogle ulemper ved leasing. Leasingselskaberne skal kunne tjene penge på at lease biler, hvilke viser sig på andre måder end de overstående rabatter og besparelser.

For det første er leasingpriserne som regel ikke til forhandling, og er mere eller mindre fastlåste. Hvorimod der ved køb af bil findes en konsensus om, at prisen på bilen altid er til forhandling, og tit kan der f.eks. forhandles nogle vinter dæk med i prisen.

En anden potentiel ulempe ved leasing af bil kan opstå, idet kørselsbehovet er aftalt på forhånd i en leasingkontrakt.  Med leasing skal du dermed, kunne se ud i fremtiden med hensyn til kørselsbehov, samt det skal være nogenlunde stabilt i hele leasingperioden. Hvis leasingtager kommer til at køre flere kilometer end det aftalte i leasingkontrakten, så bliver det typisk takseret til en høj takst.

En leasingkontrakt er bindende, og hvis du ønsker at opsige eller udskifte bilen inden leasingperioden er slut, kan det oftest blive en dyr affære. En opsigelse kan først komme i 11 måned, og med en månedsopsigelse ifølge reglerne. Det er langt nemmere at sælge en bil hvis du ejer den selv, hvilke giver en fleksibilitet du ikke har ved leasing af bil.

Køb eller leasing – Hvad er den rette løsning for dig?

Hvorvidt om køb eller leasing er den rette løsning for dig, afhænger i høj grad af dine personlige forhold og præferencer. Vi håber at denne artikel har gjort dig klogere på om, hvorvidt du skal købe eller lease din næste bil.