Hvad er privatleasing?
Privatleasing kan beskrives som leje af en bil i en længere periode, en leasingkontrakt har typisk en varighed på 1-3 år.
Med privatleasing lejer du en bil af et leasingselskab, hvilke betyder at leasingselskabet ejer bilen og dermed har ejendomsretten.
Når du privatleaser en bil får du brugsretten over bilen, hvilke betyder du må køre i bilen og bruge den til det du ønsker i leasingperioden.
En leasingkontrakt indebære du betaler en ekstraordinærydelse, hvilke er stort set det samme som en engangsydelse, og derudover skal leasingtager betale en månedlig leasingydelse i hele leasingperioden.
Nogle leasingselskaber sammensætter deres leasingkontrakter, hvor den ekstraordinærydelse(engangsydelse) er høj, og de månedlige leasingydelser lave.
Nogle leasingselskaber har også valgt, at gøre det omvendt med ingen eller en lav ekstraordinær leasingydelse(engangsydelse), og så væsentlige større månedlige leasingydelser.
For at gennemskue hvilke af disse leasingkontrakter der er billigst bør du kigge på totalomkostninger, og derefter vurdere hvilke leasingkontrakt der passer bedst og er billigst.
Der findes grundlæggende to typer af leasing, hvilke er operationel leasing der typisk er anvendt til privatleasing og finansiel leasing der typisk er anvendt til flexleasing.
Hvad er operationel leasing og finansiel leasing?
Operationel leasing er en leasingform, hvor du som leasingtager får 100 % budgetsikkerhed, og du slipper for alle bekymringer der er i forbindelse med, at eje en bil selv.
Med operationel leasing skal du ikke tænke på udgifter til reparationer, serviceeftersyn osv. da det er leasingselskabet der står for disse udgifter.
Du skal dog stadig stå for udgifter til brændstof, sprinklervæske, osv.
Når leasingperioden er slut skal du blot aflevere bilen tilbage til leasingselskabet og derefter står det frit, om du vil lease en ny bil eller noget helt andet.
Finansiel leasing er en leasingform, der hyppigt bliver brugt som et alternativ til traditionel billån i banken.
Med finansiel leasing skal du selv stå for alle udgifter til serviceeftersyn, reparationer, dæk skift, bilsyn osv.
I en finansiel leasingkontrakt er der en restværdi, som der bruges til at indikere, hvad bilen er værd når leasingperioden er udløber.
Med finansiel leasing skal man være opmærksom på restværdien i leasingkontrakten, da det er denne værdi bilen skal sælges til når leasingperioden er slut.
Det er dermed vigtigt, at restværdien er realistisk, for ellers kan leasingtager risikere, at få en stor efterregning efter endt leasing.
Med finansiel leasing skal du henvise en køber til bilen til restværdien når leasingperioden er slut.
Privatleasing uden udbetaling
Privatleasing uden udbetaling er de seneste år blevet muligt, og flere leasingselskaber/bilforhandler har lavet leasingkontrakter med 0 kr. i udbetaling.
Dette har gjort privatleasing endnu mere attraktivt, og flere vælger denne løsning.
Privatleasing uden udbetaling er typisk anvendt til små biler for eksempel: Skoda Mii, VW up osv.
Med privatleasingkontrakter uden udbetaling skal du være opmærksom på, denne udbetaling typisk er fordelt ud over de månedlige leasingydelser.


Privatleasing brugt bil
Privatleasing af brugte biler, også kendt som releasing, er hvor du leaser en bil der er lettere brugt og har taget de værste afskrivninger.
Releasing har den fordel, at værdien af bilen er blevet mindre i form af de største afskrivninger der er på en bil de første år allerede er taget, og leasingtager får dermed “Value for money”.
Selv om bilen er lettere brugt, får du en bil i god teknisk- og mekanisk stand, og bilen er grundig gennemgået inden de igen bliver leaset ud til kunderne.
Med releasing får du en næsten ny bil, men du skal være opmærksom på der kan være tegn på bilen er lettere brugt, men typisk så fremstår bilen som ny.
Privatleasing af bil der koster over 300.000 kr.
En brugt bil til en markedspris på over 300.000 kr. inklusiv registreringsafgift er ideel til flexleasing.
Med flexleasing skal du ikke betale den fulde registreringsafgift med det samme, men i stedet skal den betales i små rater i de måneder leasingkontrakten løber i.
Der findes tre afgiftsatser, hvilke sats den enkelte bil skal takseres efter er afhængig af bilens alder.
Hvis bilen er imellem 0-3 måneder er satsen 2%, hvis bilen er mellem 3-36 måneder så er satsen 1%, og hvis bilen er over 36 måneder så er satsen 0,5%.
Et lovforslag i registreringsafgiftsloven L64 der blev vedtaget den 18. December 2008, har gjort flexleasing muligt i Danmark. Læs mere om flexleasing her…

Fordele og ulemper ved privatleasing
Fordele privatleasing
- Attraktive leasingkontrakter
- Mulighed for hyppigt udskiftning af bil
- Total budgetsikkerhed med operationel leasing
- Ingen udgifter til reparationer eller service med operationel leasing
- Mindre kapital bundet i en bil
- Ingen lån i banken til en bil
- Typisk lavere engangsydelse ved leasing end banklån
Ulemper privatleasing
- Du ejer ikke bilen selv, men låner den af et leasingselskab
- Hæfter for restværdien ved finansiel leasing
- Leasingkontrakter der vare længere end 4 år, er typisk billigere at købe selv
- Du skal kende dit kørselsbehov, da overkørte kilometer kan være dyre ved nogle leasingselskaber