Hvad er splitleasing og hvad skal du være opmærksom på?

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på leasing fra forskellige leasingselskaber

Hvad er splitleasing og hvad skal du være opmærksom på?

Splitleasing er et nyere konceptet indenfor leasingmarkedet, og har nogle klare fordele for både arbejdsgiveren, der skal havde en firmabil til sin medarbejder.

Hvis bilen kun bliver brugt beskedent til privatkørsel af medarbejderen, så er splitleasing som regel også langt billigere end almindelig traditionel erhvervsleasing.

Men hvad er splitleasing enligt for noget? Splitleasing er et koncept, hvor leasingkontrakten bliver delt op i to dele, så arbejdsgiveren betaler for den del, hvor bilen bruges til erhvervsmæssig kørsel, mens medarbejderen betaler for den andel, der bliver brugt til privatkørsel.

På den måde betaler arbejdsgiveren kun for den del bilen bruges til erhvervsmæssig kørsel, hvilke kan give en besparelse til deres bil flåde.

Splitleasing er særligt interessant for medarbejdere, der kun bruger deres firmabil i et lille omfang privat, da medarbejderen undgår firmabilbeskatning, som vi kender fra traditionel erhvervsleasing, hvor virksomheden bærer alle udgifter til bilen.

Fordele ved splitleasing

  • Arbejdsgiveren skal kun betale for, det erhvervsmæssige forbrug af bilen.
  • Medarbejder undgår firmabilbeskatning.
  • Der kan være store besparelser for medarbejderen, hvis bilen bruges hovedsageligt til erhvervsmæssig kørsel.

Ulemper ved splitleasing

  • Du skal lave kørselsregnskab, hvilke er tidskrævende.
  • Hvis du bruger bilen meget privat, så er det typisk dyre end traditionel erhvervsleasing.

Særlige krav til splitleasingkontrakter

SKAT har lavet nogle særlige betingelser, der skal være opfyldt, for at medarbejderen kan undgå firmabilbeskatning.

Der er krav til at leasingkontrakt skal deles op i to dele, og leasingkontrakten indgås særskilt imellem de to leasingtagere, og udgifterne til leasingkontrakten skal fordeles ud fra en kilometer fordelingsnøgle.

Hvilke betyder, at hvis medarbejderen har kørt 2000 km. privatkørsel og 8000 km erhvervskørsel, så hedder fordelingsnøglen 20% til medarbejderen og 80% til arbejdsgiveren.

Dernæst er der krav om kørselsregnskab, som skal danne grundlag for fordeling af udgifter til medarbejderen og arbejdsgiveren.

Et kørselsregnskab skal være ajourført dagligt, og skal indeholde bestemmelsessted og formålet/årsagen til kørslen.

Det betyder, at der kommer nogle flere administrative opgaver, der skal ordnes med splitleasing fremfor traditionel erhvervsleasing.

Husk at udfylde dit kørselsregnskab ellers kan det blive dyrt

Det er yderst vigtigt, at du udfylder dit kørselsregnskab hver eneste dag, ellers kan det få markante konsekvenser for medarbejderen.

Hvis der ikke er orden i kørselsregnskabet, så kan SKAT forlange at du skal betale firmabilbeskatning, hvilke kan resultere i en kæmpe efterregning for medarbejderen.

Det der lignede en smart fidus med splitleasing, kan altså hurtigt blive til et mareridt, hvis du ikke udfylder dit kørselsregnskab dagligt.