Lån til ny bil? Økonomiske overvejelser før køb eller leasing

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på leasing fra forskellige leasingselskaber

Lån til ny bil? Økonomiske overvejelser før køb eller leasing

Køb viser sig ofte at være det rigtige, når du vil have en brugt bil. Privatleasing er ofte det bedste for dig, der ønsker ny bil uden at skulle lægge en stor udbetaling.

I ”gamle dage” var alting meget lettere. Hvis man ikke havde en firmabil, men havde en bildrøm, så købte man en ny eller brugt bil. Eller også lejede man en bil, når man havde brug for det til en køretur ud i det blå. I de senere år er privatleasing dukket op og er blevet meget populært. Men hvad er forskellene på køb og leasing, og hvad skal du vælge?

Fordele ved at købe bilen

Den helt store fordel ved at købe en bil er for de fleste bilister den gode fornemmelse af at eje den. Det bliver således din helt egen Toyota, Peugeot, Ford, BMW, Audi – eller hvilket mærke, der nu er tale om. Du kan frit vælge det udstyr til bilen som du ønsker, du kan køre frit i forhold til antal kilometer og dermed justere ud fra egne behov, lyst og økonomi. Og hvis du ellers betaler nok af på bilen hver måned – i takt med at du passer godt på den, kan du bruge den som hel eller delvis udbetaling på den næste bil.

Ulemper ved at købe bilen

Der findes to ulemper ved at købe bilen, som er værd at tage stilling til. For det første skal man ofte lægge 20 procent i udbetaling for at få en rigtig god rente på billånet. For det andet er der et stort værditab på biler, især store, dyre biler. Du skal ikke blive overrasket, hvis du efter fire års ejerskab og et normalforbrug på 20.000 km om året, kun får tilbudt det halve (eller mindre) af bilens nypris hos forhandleren. Statistisk set skifter danskerne bil hvert fjerde år, så det er klogt at sørge for, at lånene afvikles mindst lige så hurtigt som bilens værditab i de fire første år. Hvis du har en god økonomi og sørger for at afvikle på lånet inden for omkring 4 år, så kan køb være det rigtige for dig. Men det kræver at du har en sund økonomi.

Fordele ved at lease bilen

Privatleasing har flere klare fordele. For mange bilister er det først og fremmest glæden ved at kunne skifte bil ofte. Og i stedet for en stor udbetaling, skal du enten lægge en mindre førstegangsbetaling eller slet ingen. Ofte er førstegangsbetalingen så lille, at man kan betale den af egen opsparing eller skaffe pengene via et mindre onlinelån. Hvis du får brug for at låne penge, kan en sammenligningsportal hjælpe dig med at skaffe overblik over de tilbud, der er på markedet. Den anden store fordel er, at den månedlige ydelse er fast. Der kommer ingen overraskende udgifter, hvis leasingfirmaet ellers følger reglerne i FDMs standardkontrakt og service på bilen er inkluderet. En fordel ved leasing er også, at du kan aflevere den efter senest et år. Ja, hos nogle firmaer kan du tegne et abonnement, der giver dig ret til at aflevere bilen efter kun tre måneder. Du skal bare huske at opsige kontrakten efter de frister, der står i den, typisk med en måneds varsel.

Ulemper ved privatleasing 

Der er også ulemper ved leasing. Du skal for eksempel næsten altid lægge dig fast på et bestemt antal kilometer om året, for eksempel 15.000 eller 20.000 kilometer, og hvis du overskrider det, skal du betale et ekstra beløb for hver overkørt kilometer. For det andet, så mister du din førstegangsbetaling, så snart du skriver under på kontrakten. Hvis du opsiger kontrakten efter for eksempel 11 måneder, får du ikke noget tilbage, når du afleverer bilen. Så jo længere du beholder bilen, jo mere glæde får du ud af din førstegangsbetaling. For det tredje risikerer du ved aflevering af bilen at skulle betale for de skader, du har påført bilen. Almindelig slitage skal du ikke betale for. Du kan forsikre dig mod store ekstraregninger, men typisk koster det kun knap 4.000 kroner at aflevere en bil efter tre år, så det skal nøje afvejes, om det kan betale sig.