Operationel leasing vs finansiel leasing – Hvad er forskellen på disse leasingtyper?

Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på leasing fra forskellige leasingselskaber

Operationel leasing eller finansiel leasing – Hvad er forskellen på disse leasingtyper?

En leasingkontrakt kan, som udgangspunkt enten være en operationel leasingkontrakt eller en finansiel leasingkontrakt. I nogle tilfælde kan det være svært, at identificere om der er tale om en operationel leasingkontrakt eller finansiel leasingkontrakt, da dette i langt de fleste tilfælde ikke er angivet i leasingkontrakten. Der er dog nogle kendetegn i leasingkontraktens vilkår, der kan være med til at fastslå om hvilke leasingkontrakt der er tale om.

Hvad er operationel leasing?

En operationel leasingkontrakt er, hvor du som leasingtager slipper for alle bekymringer der må være i forbindelse med at eje en bil selv. Det kan være udgifter til reparationer, service, bilsyn og så videre. Alle de udgifter er alle nogle leasingselskabet står for, og du slipper for alle bekymringer der må være til disse udgifter. Med en operationel leasingkontrakt skal du kun betale en ekstraordinærydelse(engangsydelse) og månedlige leasingydelser, så du ved præcis hvad det koster, at havde en leasingbil til rådighed, hver eneste måned. Når leasingperioden er slut skal du blot aflevere leasingbilen tilbage til leasingselskabet. I hele leasingperioden har leasingselskabet ejendomsretten over køretøjet og du som leasingtager får brugsretten til leasingbilen, hvilke betyder leasingselskabet ejer bilen og du må bruge og kører i bilen til det du ønsker.  Operationel leasing er den leasingform der typisk findes ved bilforhandlere, og kendes som privatleasing.

Hvad er finansiel leasing?

En finansiel leasingkontrakt er, en form for alternativ til traditionelt billån, hvor du får finansieret en bil igennem et leasingselskab, dog er der nogle væsentlige forskelle fra traditionelt billån. I hele leasingperioden har leasingselskabet ejendomsretten over leasingbilen, og du som leasingtager har brugsretten, hvilke betyder du må kører og bruge bilen som du ønsker, men leasingselskabet ejer bilen. Med finansielleasingkontrakt skal du betale en ekstraordinær ydelse (engangsydelse) og månedlige leasingydelser, derudover skal du være opmærksom på den indbygget restværdi i leasingkontrakten. Den angivet restværdi i leasingkontrakten er den værdi bilen skal sælges til, når leasingperioden er slut. Alle udgifter til reparationer, service, bilsyn og så videre. Er alle udgifter leasingtager selv skal betale for i hele leasingperioden, og finansiel leasing minder mest af alt om, traditionelt køb af bil, hvor der er lidt flere bekymringer end der er ved operationel leasing. Finansiel leasing er den leasingform der typisk findes ved leasingselskaber, og kendes som flexleasing.

Opsummering af operationel leasing og finansiel leasing