Alt du skal vide om lakering af bil

Lakering af bil er en vigtig del af vedligeholdelsen af din bil. Lakeringen beskytter din bil mod vejens skadelige påvirkninger og sikrer dermed, at din bil holder længere. Lakeringen kan også give din bil et flot udseende, og gør den derfor mere attraktiv at køre i. Der findes forskellige typer lakker, som man kan bruge, hvilket afhænger af, hvad der passer bedst til den enkelte bil. Man kan male sin bil selv, og man kan også vælge at få en professionel til at gøre det. Læs med her og bliv klogere på lakering af bil, hvordan man vælger den rigtige lak, samt hvordan man selv lakerer en bil.

Maling og lak – forskellige lag

Når man vasker og polstrer sin bil, er det vigtigt at bruge de produkter, som passer til ens bil. Dette gælder også, når man skal lakere sin bil. Lakken er med til at beskytte din bil mod vejret, fugt og andre påvirkninger fra omverdenen. Derfor er det vigtigt, at man vælger den rigtige lak til netop sin bil. 

En lakering består typisk af tre lag, som omfatter grundlakken, der også kan kaldes basen, selve farven på lakken og så et gennemsigtigt lag, der er en lakforsegler. Det sidste lag er dobbelt så tykt som laget med selve farven. På den måde beskyttes farven, og det har også betydning for, hvordan lakkens finish bliver. 

Hvordan vælger man maling og lak til sin bil?

Når man vælger maling og lak til sin bil, så skal man altså se efter, om produktet passer til grundlakken på sin bil. Derudover skal man selvfølgelig også overveje hvilken farve, man gerne vil have på sin bil. Det er dog ikke alle biler, der har grundlak, og det kan være en fordel at have denne type lak på sin bil. Grundlakken giver nemlig en bedre beskyttelse af farven og sikrer, at den holder sig flot i længere tid. Det er altså vigtigt at overveje, hvilken type lak man skal bruge til sin bil – både med hensyn til grundlakken og selve farven.

Hvordan lakerer man en bil selv?

Man kan godt lakere sin bil selv. Man skal bruge sandpapir, som er henholdsvis vådt og tørt, og det skal være i grad 1200 og 2000. Man skal også bruge en række elektriske maskiner, herunder en slibemaskine, luftkompressor, sprøjtepistol og polermaskine. Derudover skal man bruge afdækningstape og nogle aviser til at dække af med. Her kan man bruge nogle gamle aviser eller lignende, som man alligevel har liggende. Til at male bilen skal man have akryl- og emaljemaling. Hvor meget man skal bruge afhænger af, hvor stor bilen er. Hvis det er en lille bil, skal man bruge omkring fire liter maling, tolv liter topbelægning og til sidst omkring ti liter klarlak. Hvis det er en stor bil, skal man bruge omkring 50% mere maling. Det er altid bedre at have for meget end for lidt, hvis man aldrig har prøvet at lakere bil før. 

Man skal ikke kun beskytte sin bil, men også sig selv. Derfor skal man bruge en maske, når man sliber og lakerer bilen. Man skal også bruge en åndedrætsværn, når man arbejder med lak og maling. Det er meget vigtigt, at man sørger for at have god ventilation i det rum, hvor man arbejder. Lak og maling kan give anledning til hovedpine og kvalme. Derfor skal man sørge for at have et godt ventilationssystem, når man arbejder med disse stoffer.

Polering af bil

Man kan polere sin bil, for at malingen holder bedre. Man skal vaske sin bil først med en vaskesvamp og en sæbe, som ikke er for stærk. Herefter skal bilen tørres af, og man kan begynde at polere den med en polersvamp. Man skal starte med at bruge en svamp med groft polermiddel og derefter bruge en svamp med fint polermiddel. Når man har passeret alle steder på bilen med den grove svamp, skal man gå over alle steder igen med den fine svamp. Når det er gjort, skal man vaske bilen igen og tørre den af. Derefter kan man vurdere, om der er behov for at polere bilen igen.

Lakering af bil er ikke bare noget, man gør for at få den til at se pænere ud. Det er også vigtigt for at beskytte din bil mod vejens slid og vejrforhold. 

Kilder autodoc.dk og dinmotor.dk